Å stumpe røyken er en god investering

Røykavvenningskurs

Stopp kreft! – Informasjonsblad , Støtteforening for kreftrammede

Den enkelte, bedriftene og samfunnet kan spare masse penger ved å få folk til å stumpe røyken, sier bedriftskonsulent Tor-Arne Westlund ved Dr. Kimo Klinikken i Oslo. Klinikken kan vise til oppsiktsvekkende resultater, ni av ti kursdeltakere blir røykfrie.

Bruk av urter og en helhetlig behandling der fysiske, psykiske og sosiale faktorer virker sammen står sentralt i opplegget. Etter tre dager av “nikotin-fri” behandling, stumper deltakerne på Kimo-klinikken sigaretten. Dette er mulig fordi behovet for nikotin reduseres fra dag en. Samtidig blir abstinenssymptomene svekket og sjansene for tilbakefall reduseres.

Ni av ti røykfrie
Etter seks måneders behandling, og overvinnelse av tre “kriser”, er 90 prosent av deltakerne på våre kurs fortsatt røykfrie, fortsetter Westlund. De aller fleste som Kimo-klinikken behandler er storrøykere, og alle som arbeider ved Dr. Kimo-klinikken har tidligere vært det samme. Behandlingen sørger også for at pasientene beholder det gode humøret fordi de føler seg avslappet og rolig. I tillegg sørger urtene for at sigarettene smaker og lukter forferdelig.

Røykeslutt med eksotiske urter
Kimo-klinikkens kurs i røykeslutt er todelt, en intensiv del på fem dager og en oppfølgende del på seks måneder med totalt 16 konsultasjoner. Alle behandlingene varer en time. Det brukes overhode ikke noen form for nikotin i behandlingen. I stedet benyttes en kombinasjon av ekstrakter fra 70 forskjellige urter fra blant annet Kina, India, Saudi-Arabia og Brasil, som aktiviserer lukt- og smakssansene mot røyk slik at sigaretten smaker vondt.

Indiske urte-dråper tar først knekken på behovet for nikotin ved blant annet å blokkere kroppens såkalte nikotin reseptorer. Samtidig som pasientene får andre medisiner som fjerner 80 prosent av nikotinen fra kroppen, og sørger dermed for at abstinenssymptomene blir borte i løpet av to uker, forteller Westlund. Kimo-klinikken kan også love at kurene sørger for å fjerne det gule belegget som mange års røyking har lagt igjen på tennene. Trøstespisingen slipper du også unna ved hjelp av brasilianske søt røtter som demper suget etter mat som erstatning for røyken. De samme røttene sørger for riktig balanse av surhetsgraden i munnhulen, slik at du ikke skal savne smaken av nikotin.

Beredskapstiltak
Etter de fem første dagene av kurset går pasientene over i fase to. Til hjelp gjennom denne fasen får eksrøykerne utlevert diverse urte-ekstrakter som smaker friskt og oppkvikkende. Hensikten er å bringe deg gjennom eventuelle risikosituasjoner. Fase tre består av en seks måneders oppfølging med 16 konsultasjoner. Dette opplegget skreddersys etter den enkeltes eller bedriftenes situasjon og behov.

Forbli røykfri
Å slutte å røyke er vel og bra, men det viktigste er å forbli røykfri, poengterer Westlund. I løpet av seks måneders perioden inntreffer tre kriser. Alle på rundt en dag. Den første kalles “savnkrisen” og kommer etter fire til seks uker. Denne krisen krever ekstra behandling. Neste krise kommer etter to og en halv måned og kalles “identifiseringskrisen”. Her stiller pasienten spørsmålet om han eller hun virkelig skal slutte å røyke resten av livet. Den enkeltes motivasjon settes her på en prøve. Den tredje krisen kalles “separasjonskrisen”.

Når alle hindrene er overvunnet, er veien fri mot et definitivt farvel til røyken. Etter seks måneder har 91 prosent av våre pasienter stumpet røyken for godt, opplyser Westlund. Resultatene er dokumentert av det uavhengige amerikanske konsulentfirmaet, Arthur D. Little, understreker han.

Kjente store bedrifter
I løpet av fem år har Kimo-klinikken behandlet rundt 4.000 pasienter. En del av disse har vært kreftpasienter. Mange av kursdeltakerne har vært ansatte i store bedrifter og institusjoner som Siemens Norge, Dyno Industrier, Telenor, Alcatel, DNB Finans, Arbeidsformidlingen, Utlendingsdirektoratet og Oljedirektoratet.

Prisen per deltaker for bedrifter er 3.850 kroner om kurset holdes på klinikken, og 4.200 kroner om kurset avvikles på bedriften. For enkeltpersoner er prisen også 4.200 kroner.

Meget lønnsomt
Noen bedrifter betaler hele kursopplegget, mens andre bidrar med halvparten. Vi anbefaler i utgangspunket bedriftene ikke å betale hele kurset før arbeidstakerne har gjennomført behandlingen og er røykfrie. Det er helt nødvendig at de som melder seg på selv er motivert for å slutte å røyke, og ikke deltar bare fordi det er gratis, understreker Westlund.

Beregninger viser at det er meget lønnsomt for bedriftene å investere penger for å få de ansatte til å stumpe røyken, opplyser han. Dersom en ansatt som tjener 240 kroner timen tar seg 4-5 røkepauser å 12 minutter, koster røykingen bedriften mellom 33.600 og 42.000 kroner pr. år pr. ansatt som røyker. En storrøyker vil spare minst like mye på å kutte ut røyken, og samfunnet vil spare enorme beløp i form av færre helseskader.

Klinikken kunder