Stumpe røyken

Med urter og andre effektive naturhjelpemidler

 

AV BENTE RllSE og WILLIAM MIKKELSEN (foto)

Røyksuget ! Erstattet med natur produkter

– Ved hjelp av urter og natur hjelpemidler erstatter vi røyksuget og nikotinbehov. Alle på kurset stumpet røyken den fjerde dagen ( se original artikler), men kommer til jevnlige møter for å motivere seg og få nye urte-medisiner, sier dr. Kimo Karkash på TCM-klinikken i Oslo.

Jeg har røykt i 40 år de siste  åra opp til. 70 om dagen. Nå har jeg vært røykfri i et halvt år, sier Bjørn Arnesen (62}. Han er en av mange som er kurert gjennom dr.Kimo´s kurs- med urter godsnakk og naturhjelpemidler.

Bjørn Arnesen sitter  rundt bordet sammen med ti andre tidligere røykere, og sniffer inn dr. Kimo´s spesielle urte-blanding. For hverandre forteller de hvordan det går med røyk-sug, konsentrasjonsproblemer og vektøkning.

Å være røykfri.

– Etter 40 år som storrøyker, er det helt utrolig å være røykfri. Jeg har ikke sprukket en eneste gang siden jeg
stumpet røyken i februar i år, sier Bjørn Arnesen (62) fra Kolbotn utenfor Oslo. Han medgir at overgangen var stor. På det verste røykte han, tygde nikotintygges og gikk med nikotinplaster. Ingen ting hjalp.
Ei natt etter at jeg begynte på dette opplegget, drømte jeg at jeg spilte golf, og våknet svett og oppkavet. Etter det har jeg ikke hatt lyst på røyk i det hele tatt. Kollegene mine har vært omtenksomme, og gått litt unna når de skal ta
seg en røyk. Kona er blid og sjefen spanderte kaker og kringler etter at jeg slutta, sier Arnesen fornøyd.

Opplegget for røykeavvenning

Dr. Kimo går rundt med en urte-sigarett han har festet til en liten luftpumpe. Han pumper røyken inn i nesa på pasientene. Virkningen er momentan på samtlige. Arnesen blir blårød i ansiktet, og en hostekule fra dypet buldrer gjennom rommet. De andre harker, banner og får tårer i øynene av styggedommen. Opplegget for røykeavvenning har palestineren Kimo Karkash utviklet. Han er utdannet tradisjonell, vestlig medisiner, men har i tillegg ti års studier i kinesisk medisin bak seg før han kom til Norge, og startet TCM-klinikken (Scandinavian Centre of Traditional Chinese Medicine). Han har hatt rundt 700 pasienter inne for å stumpe røyken ved hjelp av urter og erstatningsmidler.

Selv storrøyker har sluttet

Det viktigste er at kroppen skal bygge opp et forsvar mot nikotin, både fysisk og psykisk. Vi må fysisk sett redusere trangen til nikotin, og til å tenne en røyk. Dessuten fortelle folk hvordan de kan gjøre det lettere for seg selv underveis, uten tvangstanker og abstinenser. Det er faktisk ganske lett å slutte, sier Karkash som selv har vært storrøyker.

Han bruker rundt 70 forskjellige urter til de forskjellige blandingene og ekstraktene han bruker i behandlingen. Han tror ikke på å bruke nikotin i behandlingene, og ber alle om å legge bort nikotintyggis, og nikotinplaster. Akupunktur er heller ikke nok alene, mener dr. Karkash.

Få bort nikotinbehovet

Karkash’ kurs starter intensivt. Den første uka møtes man en time hver dag. Røykerne får utdelt urte-ekstrakter for å aktivisere lukt- og smaksansen mot røyk, og urte-dråper for å få bort nikotinbehovet. Dosering avhenger av hvor mye man har røkt. Så får man akupunkturnåler i ørene, som skal virke beroligende og hjelpe om man får søvnproblemer. Til sist kommer sutte-pinnene, de indiske urte-røttene som skal dempe nikotinbehovet og fjerne gult belegg på tennene, og de brasilianske søt-røttene som skal dempe matlysten og erstatte sigaretten. Deltakerne får også utdelt urter de tar med seg for bruk i eventuelle risikosituasjoner, der man utsetter seg for lyst på røyk. Man kan også få en reisepakke for ferie og forretnings turer.

Allerede etter den tredje dagen er du ferdig med røyken, og alle som følger opplegget får et røykfritt liv, sier doktor Kimo Karkash uten å blunke. I følge hans journaler er ni av ti røykfrie etter et halvt år.

Ikke noe problem å slutte sigaretter

Etter den første uka skjer oppfølgingen etter behov og varer fra tre til seks måneder. Det vanligste er å ha 16 konsultasjoner i løpet av kurstida. Prisen ligger mellom 2000 og 3000 kroner, avhengig av hvor lenge du vil ha oppfølging. Jeg sparer det tidobbelte i året på å slutte, så dette er vel verdt pengene, sier Kerstin Ferm (65). Hun reiser fra Norra Dalarna i Sverige for å bli med på møtene. 20 sigaretter om dagen i 45 år var hennes «merittliste».
– Det er ikke noe problem å slutte. Sigaretter både smaker og lukter vondt. Jeg skal aldri røyke mer, sier hun og alle
de andre samstemmer. De har stumpet røyken for godt.

REIST LANGT: Svenske Kerstin
Ferm har reist fra Norra Dalarne til
Oslo for å bli kvitt røykesuget.

Nikotin avvennings tilbudet