Folk prøver alt

for å slutte å røyke

Vi Menn nr. 36, – Tekst: Nile Petter Thuesen, foto: Kaia Means og NPS

Folk prøver alt – fra gruppeterapi til hypnose – for å slutte å røyke. Kimo-klinikken i Oslo bruker urtemedisin som overvinner nikotinsuget. Resultatene er oppsiktsvekkende.

Det spesielle ved Dr. Kimo`s metode er at alle slutter å røyke allerede etter tre dagers behandling. Dette blir mulig fordi kroppens behov for nikotin reduseres allerede fra første dag. Abstinenssymptomene blir svekket, slik at sjansen for tilbakefall blir mindre. Du føler deg avslappet, rolig – og ikke minst like viktig: Du beholder humøret. I tillegg vil den fra-falnes sigarett smake og lukte forferdelig vondt.

– Etter seks måneders behandling, og overvinnelse av tre kriser, er 91 prosent fortsatt røykfrie, sier Kimo Karkash. Og det er ikke hvem som helst som har klart å stumpe røyken for godt. I utgangspunktet var nemlig praktisk talt samtlige pasienter storrøykere.

I tillegg til helsegevinsten har de også fått en kraftig økonomisk gevinst. Røyker du 40 sigaretter i døgnet, bruker du 31 648 kroner av lønnen din – etter skatt – i året på din last.

Eksotiske urter

Kimo-klinikkens kurs for å slutte å røyke er intensivt, med en time daglig i fem på-følgende dager. Det benyttes en kombinasjon av ekstrakter av 70 forskjellige urter fra blant annet Kina, India, Saudi-Arabia og Brasil. De aktiverer lukt- og smakssansene mot røyk.

Indiske urte-dråper tar knekken på nikotinbehovet blant annet ved å blokkere kroppens såkalte nikotin reseptorer. I løpet av blomstringstiden får pasienten andre medisiner som fjerner 80 prosent av nikotinen fra kroppen, slik at absti­nenssymptomene blir borte i løpet av to uker.

Samtidig fjernes det gule belegget på tennene etter røyke slutt. Brasilianske søt-røtter demper matbehovet slik at økt spising ikke skal bli en trøste-erstatning for sigaretten. Røttene balanserer pH-verdien (surhetsgraden) i munnhulen, slik at man ikke skal savne smaken av nikotin. Beroligende behandling med øreakupunktur gis også for å hjelpe for å slutte å røyke , men Dr. Kimo ­understreker at akupunktur i seg selv ikke er noen årsak til røykeavvenningen. Han stiller seg også meget skeptisk til virkningen av nikotinplaster.

Etter de fem første dagene av røyke slutt kurset får eks-røykerne utlevert diverse urte-ekstrakter som skal komme til hjelp ved eventuelle risikosituasjoner og abstinens symptom etter en har sluttet å røyke. Urte-ekstraktene har en frisk og oppkvikkende smak. Dette kan kalles fase to i røyke slutt behandling.

Å forbli røykfri

Fase tre innebærer seks måneders oppfølging etter en har sluttet å røyke, med 12 konsultasjoner . Opplegget skreddersys mest mulig til den enkeltes individuelle situasjon og behov etter røyke slutt.

Å slutte å røyke er vel og bra. – Det viktige er å forbli røykfri, presiserer dr. Kimo. I løpet av seks-måneders-perioden inntreffer tre kriser. Den første kaller jeg “savn-krisen”. Den varer i en dag og krever ekstra behandling.

Neste krise kommer etter to og en halv måned, varer en dag og kalles “identitets-krisen”. Denne krisen går på spørsmålet om man virkelig skal slutte å røyke for resten av livet. Her er det den enkeltes motivasjon som begynner å spille inn. Også denne krisen er over etter en dag, forklarer dr. Kimo.

Den tredje og siste krisen er en “separasjons-krise” og varer heller ikke mer enn ca. en dag. Man har ikke smakt en sigarett på to-tre måneder og har fått tanker omkring dette.

Når dette siste hinderet er overvunnet, er veien mot et definitivt farvel til røyken fri. Etter seks måneder har som nevnt 91 prosent av pasientene kommet i mål: De har stumpet røyken for godt.

“Sterk lut” må til

– Blod- og urinprøver viser at etter bare to ukers bruk av dr. Kimo´s medisiner for å slutte å røyke , er mer enn 80 prosent av nikotinen er borte. Da har man vært igjennom fem prosent av programmet, sier dr. Kimo. – De gjenstående 95 prosentene er for å forsikre seg om at pasienten kommer helt i mål, nemlig å forbli nikotinfrie.

Han presiserer at hele opplegget er holistisk. Det vil si en enhetlig behandling der fysiske, psykiske og fysiologiske faktorer virker sammen.

Det skal nemlig meget sterk “lut” til for å få en garvet storrøyker til å stumpe sin siste sigarett. Kimo-klinikkens opplegg for å slutte å røyke er så interessant og effektivt, at norske helsemyndigheter er interessert.

Ansatte hos Bergesen d.y. A/S i Oslo har testet Kimo-klinikkens opplegg, og kontorsjef Ove Berntsen bekrefter at erfaringene så langt er gode. Den første gruppen på ti personer er så vidt jeg vet uten tilbakefall etter syv måneders behandling, sier han.

Klinikken kunder – Referanser og resultater