Hvorfor ikke stumpe røyken?

DY Posten – Company Magazine for Bergesen D.Y AS

Etter over et kvart hundre år som røyker, hvor av en brorpart av tiden som klart storrøyker, fattet jeg på sensommeren i fjor mitt livs beslutning: Jeg ville skille meg fra min faste og kjære følgesvenn, sigaretten. Alle farene forbundet med sigarettrøking har selvsagt vært velkjent for meg i lange tider. Røykeloven har imidlertid etterhvert lagt flere og flere hindringer i veien for min nytelse. I tillegg følte jeg meg som røyker som medlem av en pariakaste. Tilfeldighetene ville at jeg akkurat da fikk høre om ‘mirakelmannen i Bygdøy Allé’, og at flere omkring meg gikk med samme tanker. Vi meldte oss på kurs hos dr. Kimo ved TCM- klinikken (Traditional Chinese Medicine).

Røykeslutt-kursetDr. Kimo kommer opprinnelig fra Jerusalem og har 10 års studier fra Kina bak seg i tillegg til at han også har studert vanlig vestlig medisin. Ved hjelp av urter og akupunktur har han utarbeidet et behandlingsopplegg for folk som vil slutte å røyke.

Vi var ganske spente da vi troppet opp første gang. Vi var bare 8 personer i ‘klassen’, og det første vi fikk overlevert var to gas-biter med urter som vi skulle putte i hvert nesebor. Den vonde lukten, skriver seg fra noen spesielle kinesiske urte-ekstrakter, som skal inhaleres. Hver gang vi var på kurset måtte vi sitte med disse i nesen. Urtene skal medvirke til at lysten på sigaretter avtar. Denne behandlingsmetoden med urter fikk i 1988 gullmedalje i en verdensomspennende oppfinnerkonkurranse i Brussel. Dette skal hjelpe mot aggressivitet. Og det må det ha gjort, for undertegnede følte seg i alle fall helt ‘normal’ og avbalansert. Første uken møtte vi hver dag. Opplegget går ut på at man røyker som man pleier den første dagen, andre dagen halverer man antallet, tredje dagen halvparten av dette, for så den fjerde dagen å legge bort sigarettene for godt. MEN: forut for hver sigarett som røkes, må man dryppe en dråpe på tungen med et remedium man får tildelt. Dette gjør at sigarettene nærmest smaker papp. Man vennes med dette av fra selve sigarettsmaken. se lenken Røykeslutt -Dr Kimo

Kun 10 dager tar det faktisk å kutte røyksuget ned fra 100 til noen få prosent. De første 10 dagene er således de vanskeligste. Faller man for fristelsen til å ta kun én sigarett, vil røyksuget øke raskt.

På kurset lærer man å benytte forskjellige teknikker for å avhjelpe røyksuget som oppstår i kjølvannet.

Inhalerings teknikken er én av disse og går ut på at når lysten blir stor, dryppes en dråpe med ovennevnte fluidum på tungen og man snuser dypt inn røyken fra en sigarett. Dette kan jeg forsikre virkelig river! Andre hjelpemidler er to forskjellige røtter som man kan benytte som substitutt, enten til å fingre med eller tygge på. Personlig hadde jeg ikke noe særlig behov for disse røttene, men flere på kurset hadde stor nytte av dem og forbrukte faktisk flere.

Hver kurskveld fikk vi veiledning, samtidig som hver især berettet om sine erfaringer. Erfaringene var ymse selvsagt, men det var kun én av med-elevene som virkelig strevet for å få dette til. Hyppigheten av møtekveldene avtok gradvis. Første uken møtte vi hver dag, andre uken kun to. Deretter fulgte én møtekveld i måneden. Tilsammen ble vi fulgt opp 1/2 år.

Drøye 8 måneder er gått, og målet er nådd. Jeg har ingen erfaring fra tidligere med å slutte å røke. Derfor kan jeg heller ikke sammenligne forskjellige opplegg, men at det å slutte å røyke ikke var enkelt, hadde jeg jo et klart inntrykk av. Men for mitt vedkommende gikk det rett og slett så lett som ingenting – det er nesten flaut når folk skryter og sier hvor flink man har vært. Jeg hadde også en god følelse av at klinikken virkelig hadde interesse av at dette skulle gå bra. De har fulgt opp hele veien. Hvis man ikke har kunnet komme en gang, har det ikke drøyt lenge før de har vært på telefonen og sjekket at alt er i orden og har forsøkt å lage avtale om erstatningstime. Selv etter at 1/2-årsprogrammet er over, har dr. Kimo ringt for å høre hvordan det går. Og alle forsikres om at de må la høre fra seg når som helst det måtte være, hvis man på ett eller annet tidspunkt har problemer og føler at man kan sprekke.

De aller fleste erkjenner at det å røyke er dumt, men forutsetningen for å klare å slutte å røyke er imidlertid egen motivasjon, og det alene. Det hjelper fælt lite å mase på en røyker til å slutte å røyke. Men før eller senere kommer man kanskje selv frem til et punkt da nok er nok. Da kan det for de fleste være en stor hjelp å delta i gruppeterapi. Hvorfor ikke da forsøke en urte-kur i Bygdøy Allé.

Our Clients