Fulle røykesluttkurs

Mange veier å gå for å bli røykfri

 

URTESLUTT: Det er mange veier å gå for å bli røykfri. Dr. Kimo Karkash sverger til eksotiske urteekstrakter og narresigaretter.

journalist: Hilde Schjerve

URTESLUTT: Det er mange veier å gå for å bli røykfri. Dr. Kimo Karkash sverger til eksotiske urte ekstrakter og narresigaretter.
Foto: Arne V. Hoem

Når 200 000 nordmenn stumper røyken nyttårskvelden, merkes det på røykesluttkursene. Flere arrangører melder om fulle kurs.

– Pågangen er veldig stor. Det virker som om folk er litt ekstra oppglødde. Både bedrifter og privatpersoner ber om hjelp til å slutte, sier daglig leder Gunn Brekke i Allen Carr’s Easyway. Klinikken bygger på Allen Carr – mannen bak boka «Slik slutter du å røyke» – og hans filosofi om at røykeavhengigheten kan kveles med logikk og sunn fornuft. Siden oppstart i september har 300 røykere sluttet «the easyway».

Narresigaretter
Dr. Kimo-klinikken, som siden oppstart i 1991 har behandlet 12000 røykere med urter, merker også nyttårsforsettene.

– Jeg tror folk er mer motiverte enn noen gang for å slutte å røyke, sier dr. Kimo Karkash. Inspirert av østlig naturmedisin bruker Karkash urter og narresigaretter mot røyksuget. Han arrangerer nå kurs over hele landet.

– Ingen er 100 prosent motivert for å slutte å røyke. Det krever lang oppfølging. Det største problemet er ikke å kutte ut de 15- 20 sigarettene, men den ene røyken du får lyst på lenge etter at du sluttet, sier Karkash.

Røykevaner
Sosial- og helsedirektoratet (SHdir) annonserer nå for fullt for de fylkesvise røykesluttkursene, som starter i uke tre. Avdelingsdirektør Kari Huseby i SHdir regner med å slå fjorårets rekord på totalt 80 kurs og nær 1000 deltakere.

– Metodikken går på at deltakerne forbereder seg på røykeslutten ved å endre røykevanene sine. Etterpå motiveres deltakerne til å forbli røykfrie, blant annet ved å gå inn på helsegevinstene, sier Huseby. Røyketelefonen på 800 400 85 gir deg oversikt over alle populære veier mot røykeslutt, også hypnose, akupunktur og tankefeltsterapi.

– Det koster litt å få hjelp til å slutte, men klarer du det, er det fort penger spart, sier Huseby.

Dr. Kimo Karkash. Prisen tilsvarer 10 til 70 tjuepakninger sigaretter. Likevel velger stadig flere røykere å bruke pengene på natur hjelpemidler og gruppesamtaler i håp om å bli røykfrie.

Røykeslutt: Flere metoder og hjelpemidler